Vektoritiedosto vs. bittikartta.

Monet mainostoimistot puhuvat usein logojen tai tarrojen vektorimuotoisista tiedostoista. Mikäli termi ei ole tuttu, tässä hiukan selvennystä asiaan:

Bittikartta:

Bittikartta eli kuvatiedosto koostuu kymmenistä, sadoista tai tuhansista pikseleistä. Kun zoomaat oikein lähelle digitoitua valokuvaa, huomaat, että se rakentuu neliön muotoisista palikoista. Nämä ovat pikseleitä. Bittikartassa pikseleitä on rajattu määrä, eli bittikarttaa suurennettaessa pikselien määrä pysyy samana, mutta niiden koko kasvaa. Tämän vuoksi pientä kuvaa suurennettaessa, se muuttuu pikselimäiseksi ja tulostuu epäselvänä tai huonolaatuisena. Kuvassa olevien pikselien määrää siis ei voi suurentaa.


Esimerkin kuva havainnollistaa hyvin kuvan laadun heikkenemisen. 180 dpi tarkoittaa, että kuvassa on 180 pikseliä tuumassa, eli koska kuvan korkeus on 12,7cm, sen pikselimäärä korkeudessa on 900. Alempi on pienennetty versio samasta kuvasta ja 12dpi arvio kuvan pikselien määrästä. Laatu heikkenee merkittävästi, eikä kuvasta saa enää selvää. 


Vektoritiedostomuodossa olevan kuvan pikselimäärä kasvaa suurennettaessa, eli kertautuu, siksi sen laatu ei heikkene. Vektoritiedosto on yleensä tietokoneella luotu, eikä näin ollen valokuva. Valokuvastakin voi tehdä vektoritiedoston, mutta yleensä sen värien vivahteikkuus heikkenee, sillä vektoritiedoston värit eivät voi olla aivan yhtä elävät kuin bittikartan värit.

Kuvan vektoroinnin lopputulos näyttää paljon yksinkertaisemmalta.

Toivottavasti tämä tietopaketti valotti asiaa. Kommentoi jos haluat kuulla lisää tarkemmin näiden tiedostomuotojen eroista.

Kommentit

Suositut tekstit